Informare de presă: A.S.F., prezentă la reuniunea regională a autorităților de supraveghere financiară

București, 12 iunie 2023 - Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a participat, la începutul lunii iunie 2023, la conferința Regulators Days, care a avut loc în Croația, la Opatija. Evenimentul, la care au participat autorități de supraveghere din Croația, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Bulgaria și România, a devenit un reper pentru dezvoltarea piețelor financiare din regiune.

Subiectele discutate în cadrul conferinței au vizat teme de actualitate, precum: finanțele digitale și provocările, din această perspectivă, aduse reglementatorilor, propunerile legislative europene în domeniul criptoactivelor, securitatea cibernetică, simplificarea legislației aplicabile listărilor și soluțiile identificate pentru dezvoltarea sistemelor de pensii la nivel național și european.

Reprezentanții A.S.F. la acest eveniment, domnul Ovidiu Petru, Director general în cadrul Sectorului Instrumente și Investiții Financiare (SIIF) și domnul Cosmin Păunescu, Șef Serviciu Supraveghere Prudențială, au susținut prezentări cu privire la strategia pieței autohtone de capital, la stadiul înființării Contrapărții Centrale, care va fi una de referință la nivel regional prin serviciile prestate, precum și la măsurile întreprinse de A.S.F. pentru dezvoltarea finanțelor verzi la nivel național.

„A fost o întâlnire importantă, prin prisma nivelului de interconectare a piețelor din regiune. Consider că întărirea colaborării cu celelalte autorități de supraveghere și dezvoltarea mai multor proiecte comune pot conduce atât la creșterea fluxurilor de capital, cu impact direct asupra indicatorilor bursieri, cât și la o mai bună implementare a principiului proporționalității în legislația europeană”, a declarat domnul Ovidiu Petru, Director general SIIF.

Reprezentanții autorităților prezente au convenit faptul că schimbul de experiență în domeniul supravegherii și colaborarea strânsă prilejuită de negocierile privind propunerile legislative, la nivel european, pot contribui la exploatarea sinergiilor existente, la creșterea vizibilității la nivel european și la creșterea nivelului de dezvoltare a piețelor de capital.

 

*********

Despre Autoritatea de Supraveghere Financiară

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.