• Acasa Discursuri/ Prezentări/ Interviuri
    Mesajul Președintelui Autorității de Supraveghere Financiară, domnul Nicu Marcu, cu prilejul marcării debutului tranzacționării Lion Capital S.A. (SIF Banat Crișana S.A.) sub noul simbol bursier (LION)

Mesajul Președintelui Autorității de Supraveghere Financiară, domnul Nicu Marcu, cu prilejul marcării debutului tranzacționării Lion Capital S.A. (SIF Banat Crișana S.A.) sub noul simbol bursier (LION)

 

Stimate gazde, doamnelor și domnilor,

Zilele acestea s-au împlinit 10 ani de la înființarea A.S.F., prin preluarea atribuțiilor inclusiv de la fosta Comisie Națională a Valorilor Mobiliare, interval de timp în care Autoritatea a parcurs o serie de etape în transformarea și consolidarea rolului său esențial în dezvoltarea și funcționarea eficientă a piețelor financiare nebancare.

În ultimii 3 ani, un obiectiv prioritar a vizat îmbunătățirea continuă a atitudinii proactive a Autorității, printr-o paletă largă de acțiuni de reglementare, supraveghere și control, educație financiară, precum și de cooperare cu alte instituții sau autorități naționale și internaționale.

A.S.F. s-a angajat pe deplin în susținerea dezvoltării pieței de capital din România, în vederea îmbunătățirii condițiilor de listare, creșterea lichidității pieței, promovarea digitalizării, un obiectiv permanent al Autorității fiind cultivarea unui dialog constant și consistent cu actorii pieței, prin deschidere și receptivitate față de inițiativele ce pot contribui în mod pozitiv la dezvoltarea pieței.  O atenție deosebită este acordată emitenților și condițiilor de listare, prin eforturi în direcția simplificării procedurilor și a reducerii perioadei de timp necesare pentru atragerea de capital, accesului facil la finanțare și a creșterii transparenței.

Asistăm azi la continuarea unui trend la nivelul fostelor societăți de investiții financiare, care s-au înscris pe linia transformării, într-o nouă etapă în evoluția acestor societăți, la un anumit interval de timp după dobândirea statutului de fond de investiții alternative. Avem speranța că acest proces de modernizare va continua, în beneficiul pieței și al investitorilor, prin fluxuri de capital ce pot contribui la dezvoltarea economică a țării noastre. 

De-a lungul timpului aceste entități financiare au participat la dezvoltarea pieței de capital prin listarea propriilor acțiuni, a acțiunilor companiilor aflate în portofoliul lor, sau prin derularea de oferte publice, aducând astfel un plus de lichiditate pieței B.V.B. Mai mult, aceste entități se implică în dezvoltarea infrastructurii pieței de capital, în calitate de acționari la B.V.B., prin sprijinirea înființării Contrapărții Centrale din România.

Dar acest statut sau rol pe care SIF-urile îl au în piața de capital vine la pachet și cu o serie de responsabilități față de acționari, față de comunitatea pieței de capital și nu în ultimul rând față de Autoritate. În acest sens, SIF-urile trebuie să fie un etalon de transparență și de bune practici în guvernanța corporativă pentru că doar prin astfel de demersuri poate fi consolidată încrederea investitorilor în piața noastră de capital. Doar prin încredere se poate continua dezvoltarea pieței de capital și implicit se pot dezvolta noi produse și servicii financiare mai sofisticate și mai complexe, dar atât de necesare investitorilor în diferite strategii financiare.  

Astfel că mă aștept ca Lion Capital să participe în continuare la dezvoltarea pieței de capital, atât prin operațiunile sale financiare sau prin sprijinirea înființării Contrapărții Centrale, cât și printr-o atitudine activă de consolidare a încrederii investitorilor, atât de necesară pentru a parcurge următoarele etape de dezvoltare.

După cum unii dintre dumneavoastră cunosc, în demersurile de deschidere și de încurajare a investițiilor pe piața de capital din România, dar și de susținere a inițiativelor B.V.B.. de atragere de noi emitenți, A.S.F. a intensificat în ultimele luni colaborarea cu autoritățile pieței financiare din Republica Moldova, în cadrul unor întâlniri de lucru extinse în care au fost abordate subiecte de mare interes pentru ambele părți, precum listarea unei companii dintr-un stat terț pe o piață reglementată din România sau trecerea de la supravegherea bazată pe conformitate la supravegherea bazată pe risc. Aceste demersuri vor continua și avem speranța că și actorii pieței vor contribui în mod activ la succesul acestui proiect.

Obiectivele A.S.F. de dezvoltare a pieței locale sunt subsumate obiectivului național strategic al politicii externe române de aderare a țării noastre la O.C.D.E. - Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Scopul procesului de aderare este de a realiza convergența cadrului legislativ din România cu standardele și cu cele mai bune practici și politici ale O.C.D.E. Autoritatea contribuie activ la îndeplinirea acestui proiect, într-un efort interinstituțional susținut în vederea îndeplinirii criteriilor pentru aderarea României la O.C.D.E. Această organizație de prestigiu a asistat autoritățile române în elaborarea Strategiei naționale a pieței de capital, prin evaluările și recomandările din raportul diagnostic privind problemele structurale și barierele în dezvoltarea pieței de capital din România. Raportul diagnostic a cuprins recomandări O.C.D.E. care au drept scop sprijinirea dezvoltării pieței de capital din România, astfel încât aceasta să ocupe un rol central în promovarea creșterii economice.

O să închei cu câteva considerații legate de așteptările din a doua jumătate a acestui an.

După cum se cunoaște, la finele lunii ianuarie, Contrapartea Centrală a depus cererea de autorizare conform EMIR. Documentația a fost analizată, solicitându-se o serie de documente și informații suplimentare. În acest context, ne așteptăm ca până la sfârșitul anului, CCP.RO, cu sprijinul acționarilor principali (B.V.B. și OPCOM), să continue demersurile de îndeplinire a tuturor cerințelor suplimentare solicitate de A.S.F. și să îndeplinească toate cerințele impuse de regulamentul european. Autorizarea C.C.P.- ului presupune constituirea unui colegiu de autorizare în care E.S.M.A. și B.N.R. vor avea un rol activ în procesul de autorizare. A.S.F. a sprijinit și va continua să sprijine, în limita competențelor sale, instituțiile pieței pentru existența la nivel național a unei contrapărți centrale care va crește încrederea investitorilor străini pe piața locală și va conduce la funcționarea unei piețe de derivate.    

De asemenea, odată cu noile listări pe care sunt convins că întreaga piață le așteaptă în perioada următoare, estimăm o îmbunătățire a lichidității la nivelul B.V.B., punând astfel bazele trecerii la un alt nivel al pieței noastre de capital.

Nu în ultimul rând, stabilitatea și reziliența financiară continuă să fie una dintre prioritățile transversale și intersectoriale ale A.S.F., pentru a contracara eventualele amenințări ce pot apărea la adresa funcționării piețelor în condiții optime de siguranță și încredere. În acest sens, încurajez toți participanții la piață să continue să manifeste prudență și vigilență în investiții și în managementul acestora.

 

15.05.2023