Campanie națională de informare cu privire la rolul asigurării obligatorii a locuințelor

București, 15 octombrie 2018 – Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale S.A. (PAID) organizează, în perioada 15 – 19 octombrie 2018, la nivel național, o campanie de conștientizare a importanței asigurării obligatorii a locuințelor.

Aflată la a doua ediție, campania se desfășoară și în acest an sub sloganul „Anul acesta îmi protejez casa!“ și va avea loc în opt orașe din regiunea Moldova, cea mai afectată de riscurile acoperite de Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAD) – Brăila, Galați, Tecuci, Bârlad, Iași, Târgu Frumos, Botoșani și Roman.

„Gradul redus de cuprindere a asigurărilor obligatorii a locuințelor în România, de numai 18,75%, reflectă nevoia acută de informare a populației cu privire la riscurile la care aceasta se supune în cazul neîncheierii poliței PAD. Prin parteneriatul cu PAID, ne propunem ca publicul să ajungă să cunoască și să înțeleagă importanța acestui produs“, a declarat Președintele ASF, domnul Leonardo Badea.   

”Cu toate că legea asigurării obligatorii a locuinței este în vigoare de ani buni, polița PAD este încă prea puțin cunoscută și înțeleasă de români. Suntem convinși că numai prin conștientizarea utilității acestei asigurări putem crește gradul de protecție pentru fondul locativ din România. Din acest motiv, pornim la drum și în acest an alături de ASF, în speranța că vom reuși să explicăm cât mai multor proprietari de locuințe rolul asigurării obligatorii”, a declarat și doamna Nicoleta Radu, Director General, PAID România.

Reprezentanții ASF și ai PAID vor participa la întâlniri cu autoritățile locale și cu proprietari de locuințe, în cadrul cărora vor prezenta informații despre asigurarea obligatorie a locuințelor, privind riscurile la care cetățenii se expun în cazul în care nu încheie o astfel de asigurare, precum și informații referitoare la  modul în care acest produs poate fi utilizat cât mai eficient pentru acoperirea propriilor nevoi. De asemenea, aceștia vor distribui pliante informative, broșuri și Ghidul PAD.

„ASF are în derulare o serie de proiecte de educație financiară și de informare a cetățenilor cu privire la importanța serviciilor financiare non-bancare. Ne-am propus să fim cât mai aproape de consumator pentru a-l informa și pentru a-l sprijini să ia toate deciziile privind achiziționarea produselor financiare în deplină cunoștință de cauză“, a declarat Prim-vicepreședintele ASF, domnul Ovidiu Wlassopol.

Având în vedere că în România sunt 7,3 milioane de locuințe neasigurate este esențială informarea fiecărui proprietar cu privire la responsabilitățile care îi revin din acest punct de vedere. Statul nu are nicio obligație legală să ofere sprijin proprietarilor ale căror locuințe au fost avariate în urma unor dezastre naturale și care nu aveau încheiate PAD, astfel că fiecărui român îi revine responsabilitatea pentru proprietatea sa.   

*********

Despre ASF

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.

 

Despre PAID

PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuință, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăți de asigurare, acționari PAID.

Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundații și alunecări de teren.

Mai multe detalii găsiți pe www.paidromania.ro.