Comunicat de presă privind adoptarea legii RCA de către Camera Deputaților

Bucureşti, 16 mai 2017 – Camera Deputaţilor a adoptat astăzi Legea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie (Legea RCA).

Procesul de adoptare a legii, iniţiată de Parlamentul României, a presupus o largă consultare publică în care au fost implicaţi reprezentanţi ai tuturor entităţilor participante la piaţa RCA. În urma dezbaterilor, care au avut loc în cadrul comisiilor de specialitate ale Parlamentului, au fost aduse o serie de amendamente care au fost, în mare parte, consolidate în forma finală a legii.

Experţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au avut un dialog permanent cu părţile implicate în dezbaterea publică şi au intervenit cu puncte de vedere privind aspectele tehnice prevăzute în lege.

„Avem noi reguli, pornim pe un nou drum în ceea ce priveşte piaţa RCA. Implementarea măsurilor prevăzute în legea recent adoptată de Parlament, la conturarea căreia au participat şi specialiști din cadrul ASF, va elimina fără îndoială dezechilibrele din trecut. Vom urmări cu stricteţe evoluţia tarifelor primelor RCA în perioada următoare”, a declarat Prim-vicepreşedintele ASF, domnul Cornel Coca Constantinescu.

Printre cele mai importante modificări aduse de această lege cadrului general de funcţionare a pieţei asigurărilor obligatorii auto se numără şi:

  • Introducerea conceptului de tarif de referinţă şi formula de calcul a acestuia;
  • Definirea categoriei clienţilor cu risc ridicat, precum şi modalităţile prin care aceştia pot fi asiguraţi;
  • Explicitarea mecanismului decontării directe şi principiile de aplicare.

După promulgarea legii, ASF va emite reglementările necesare, prin intermediul legislaţiei secundare, pentru aplicarea prevederilor acestui act normativ.

 

*********

Despre ASF

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.