Întâlnire între Asociația Asigurătorilor din Austria şi ASF

Bucureşti, 20 februarie 2017 – Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), domnul Mişu Negriţoiu, a participat la sfârşitul săptămânii trecute la Viena, la invitaţia Asociației Asigurătorilor din Austria (VVO), la o întâlnire care a avut ca temă evoluţiile recente de pe piața asigurărilor din cele două ţări.

În cadrul întrevederii au fost abordate şi subiecte de interes din sfera asigurărilor obligatorii auto (RCA) şi în special o serie de aspecte care privesc experienţa Austriei în gestionarea asiguraţilor cu riscuri ridicate.          

Având în vedere prevederile din legislația austriacă referitoare la preluarea obligatorie în anumite împrejurări a asiguraților cu risc ridicat printr-o alocare obligatorie de către VVO, au fost discutate şi chestiuni punctuale ce privesc motivele pentru care o companie poate refuza un potențial client, practicile asimilate unui refuz (ex: stabilirea unei prime mai mari), modalitatea de alocare a clienților la o societate de asigurare, precum şi procedura pe care clientul refuzat trebuie să o urmeze.

„Ne uităm cu atenţie la bunele practici existente pe pieţele europene mature pentru a fundamenta acţiuni de perspectivă ce vizează stabilizarea şi stimularea dezvoltării pieţei de asigurări pe o direcţie sustenabilă”, a declarat Preşedintele ASF, domnul Mişu Negriţoiu.

În Austria, ponderea asigurărilor în Produsul Intern Brut este de 5,2% (7,7% la nivelul Uniunii Europene), în timp ce în România gradul de penetrare a asigurărilor în PIB este de aproximativ 1,2%. Densitatea asigurărilor (raportul între valoarea primelor brute subscrise și dimensiunea populației unei țări) este circa 2.000 de euro/cap de locuitor în Austria, nivel aproape similar cu cel consemnat la nivelul UE (2.100 euro/cap de locuitor), în timp ce în România acesta se ridică la puţin peste 90 de euro/cap de locuitor. În Austria, asigurările de viaţă deţin o pondere de aproape 40% din totalul pieţei, fiind urmate de asigurările de locuinţe şi clădiri (26%), asigurările auto (circa 18%), asigurările de sănătate (11%) şi asigurările de accidente (circa 6%). În România, segmentul RCA reprezintă 41,3% din totalul pieţei, în timp ce asigurările de viaţă deţin aproximativ 19,4% din piaţa asigurărilor.

În urma acestei întâlniri, cele două părţi au convenit continuarea dialogului la nivel de specialişti, având în vedere importanţa segmentului RCA pe piaţa asigurărilor din România, precum şi derularea unor proiecte comune în domeniul educaţiei financiare şi al siguranţei rutiere.

VVO a fost înfiinţată în anul 1899 la Viena şi are în prezent 126 de membri, societăţi de asigurare şi reasigurare care derulează un volum de prime brute de peste 17 miliarde euro şi gestionează un volum total de active de peste 100 miliarde euro.

Societăţile de asigurări cu capital austriac, care activează în România, dețin aproximativ o treime din piaţa de profil locală.

Principalele activităţi ale asociaţiei vizează funcţiile operaţionale (înregistrarea autovehiculelor, Biroul Carte Verde, analiză şi informații de piaţă etc.), cele de reprezentare şi de educaţie financiară. De asemenea, VVO este implicată şi în derularea de proiecte speciale privind siguranţa rutieră şi dezvoltarea de relaţii de colaborare cu alte ţări.

 

*********

Despre ASF

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.