Activităţi de educaţie financiară ale ASF în cadrul Global Money Week

Bucureşti, 22 martie 2016 - Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a derulat în cadrul iniţiativei Global Money Week (GMW) - care se încheie astăzi, o serie de programe dedicate educaţiei financiare, adresate atât elevilor din mediul preuniversitar, cât şi studenţilor.  

ASF își propune astfel să asigure accesul tinerilor atât la noțiunile de bază care explică mecanismele de funcționare a piețelor financiare non-bancare, dar și să furnizeze informații și date cu caracter aplicat şi studii de caz.

Luni, 14 martie 2016, Preşedintele ASF, domnul Mişu Negriţoiu, a participat, alături de un grup de elevi de clasa a VII-a la deschiderea şedinţei de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti. Acest demers simbolic a vizat marcarea debutului Global Money Week  în România, dar a urmărit şi familiarizarea elevilor cu mediul bursier.

Pe data de 17 martie, în cadrul „Laboratorului Academic” - programul ASF destinat dezvoltării educaţiei financiare în mediul universitar - a avut loc o sesiune de prezentări deschise dezbaterii la care au participat peste 300 de studenţi ai Universității Creştine Dimitrie Cantemir din București. Pe parcursul a patru ore de discuții interactive, studenţilor le-au fost prezentate analize comparative între diferitele elemente practice şi concepte tehnice specifice ce stau la baza pieţelor financiare non-bancare (asigurări, piaţa de capital și pensii private). De altfel, ASF și Universitatea au încheiat un parteneriat al cărui obiect constă în realizarea de activități comune pentru studenţi în scopul educației financiare și al dezvoltării de capabilități practice.

În decursul săptămânii GMW, ASF a continuat orele de educație financiară în școlile și în liceele înscrise la începutul anului școlar 2015-2016 în programul Autorităţii. De altfel, acesta a fost prezentat şi altor unităţi de învăţământ, la solicitarea conducerii acestora, existând posibilitatea extinderii acestei iniţiative şi la nivelul altor şcoli.

Seria evenimentelor dedicate educaţiei financiare, din cadrul Global Money Week, s-a încheiat pe data de 19 martie 2016, când a avut loc ediţia a II-a programului “Fii deştept” adresat elevilor din clasele V-VIII. Prin intermediul acestui program educațional non-formal, conceput pe bază de prezentări interactive și discuții libere, copiilor le-au fost explicate noțiuni referitoare la importanța planificării financiare şi a diversificării veniturilor, la modalități de identificare a nevoilor și a riscurilor, precum şi la utilitatea încheierii unei asigurări.

Tot săptămâna trecută, ASF a lansat şi site-ul www.asfromania.ro/edu dedicat exclusiv educaţiei financiare. Portalul prezintă,  într-un limbaj accesibil şi într-o formă grafică prietenoasă, noţiuni elementare privind instrumentele şi mecanismele celor trei pieţe reglementate de către ASF - asigurări, piaţă de capital şi pensii private. Utilizatorii interesaţi au la îndemână un dicţionar de termeni specifici, o secţiune unde îşi pot testa cunoştinţele financiare, câteva sfaturi utile structurate pe grupe de vârstă sau trimiteri către alte legături externe. De asemenea, site-ul pune la dispoziţie toate materialele de curs care sunt utilizate în programele de educaţie financiară dezvoltate de ASF. De la debutul acestui proiect şi până în prezent, 22 de lectori din cadrul Autorităţii au susţinut peste 330 ore de curs pentru aproape 2.500 de elevi din 17 şcoli şi licee atât din Bucureşti, cât şi din ţară.

GMW se desfăşoară la nivel internaţional în perioada 14 – 22 martie 2016, pentru a sprijini promovarea importanţei educaţiei şi incluziunii financiare în rândul tinerilor.

*********

Despre ASF

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro