Președintele ASF a fost ales membru în Consiliul de Administraţie al EIOPA

București, 2 decembrie 2015 - Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, domnul Mișu Negrițoiu, a fost ales, pentru un mandat de doi ani și jumătate, în poziția de membru al Consiliului de Administrație (Management Board) al Autorității Europene pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA).  

Decizia a fost luată în cadrul reuniunii de la Frankfurt, din data de 2 decembrie 2015, a Consiliului Supraveghetorilor EIOPA (Board of Supervisors), forul decizional al Autorității. România este reprezentată astfel pentru prima oară la acest nivel în cadrul autorităților europene de reglementare, precum ESMA (Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe) și EIOPA.

”Sunt convins că putem contribui semnificativ la îmbunătățirea cadrului de reglementare european, mai ales prin prisma exercițiilor pe care le-am derulat în premieră pe piețele reglementate din România”, a declarat Președintele ASF, domnul Mișu Negrițoiu.

Consiliul de Administraţie al EIOPA este format din Președintele Autorității și șase membri (reprezentanți ai autorităților de supraveghere din Belgia, Franța, Germania, Italia, România și Slovacia) dintre cei 28 de membri ai Consiliului Supraveghetorilor EIOPA. Printre alte atribuții, Consiliul de Administrație se asigură că instituția își duce la îndeplinire misiunea și își exercită prerogativele care îi revin în conformitate cu Regulamentul de înființare; propune, pentru adoptare, Consiliului Supraveghetorilor, programul de lucru anual și multi-anual al EIOPA; aprobă și transmite către Consiliul Supraveghetorilor, pentru adoptare, estimarea de venituri și cheltuieli pentru anul financiar următor.

Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale face parte din Sistemul European de Supraveghere Financiară și este un organism independent cu rol consultativ al Parlamentului European, Consiliului Uniunii Europene și Comisiei Europene. Principalele obiective ale EIOPA sunt promovarea stabilității sistemului financiar, a transparenței piețelor și a produselor financiare, precum și asigurarea protecției deținătorilor de polițe, a membrilor schemelor de pensii și a beneficiarilor.  

 

*********

Despre ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituția care autorizează, reglementează, supraveghează și controlează entitățile care activează pe piața financiară non-bancară din România.

Înfiinţată în 2013 prin preluarea și reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (C.S.A.) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.), ASF contribuie la consolidarea unui cadru integrat de funcţionare şi supraveghere pe trei pieţe care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Mai multe informații puteți găsi pe www.asfromania.ro.