Decizii ale Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară

București, 12 martie 2015 – În şedinţa din 11.03.2015, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a audiat și a discutat Raportul de țară pentru România, elaborat de Comisia Europeană, inclusiv concluziile referitoare la stadiul de dezvoltare a pieței financiare non-bancare, prezentate în document. În această privință, Raportul consemnează că procesul de evaluare a activelor și a pasivelor bilanțiere din sectorul asigurărilor se desfășoară conform programului agreat cu Comisia Europeană și remarcă potențialul pieței de capital ca sursă de finanțare pentru companii.

Consiliul a dezbătut şi a aprobat Raportul privind evoluția pieței de capital locale la 31 decembrie 2014. A fost luat  în discuție de asemenea și Raportul de activitate al Fondului de Garantare a Asiguraţilor, precum și execuția bugetară a acestei instituţii pe anul 2014, informații care vor fi făcute publice pe www.asfromania.ro.

Totodată, Consiliul ASF a aprobat o recalibrare a obiectivelor proiectului  S.T.E.A.M. - Planul de acţiuni pentru obţinerea Statutului de Piaţă Emergentă, având în vedere evoluţiile înregistrate pe piaţa de capital de la demararea acestui proiect şi până în prezent, dar şi dinamica legislaţiei europene  în domeniu.  Cu acest prilej, a fost aprobată şi o nouă componenţă a Comitetului Consultativ (Steering Committee) care monitorizează derularea etapelor acestui proiect.

În cadrul şedintei au mai fost aprobate retragerea de la tranzacționare și radierea din evidența ASF a acțiunilor emise de două societăţi (FOREST AGRO SERVICE S.A. DEALU MORII Bacău şi S.C. SIAJ S.A. Tulcea), precum şi admiterea la tranzacționare pe Sistemul Alternativ de Tranzacționare administrat de BVB a acțiunilor emise de:

- societatea PETROCART S.A. Piatra Neamț;
- societatea INOX S.A. Măgurele;
- societatea DUCATEX S.A. Jilava .

 Au fost aprobate două documente privind derularea unor oferte publice de cumpărare, respectiv preluare de acţiuni. A fost aprobată emiterea Certificatelor de Înregistrare a Valorilor Mobiliare pentru S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. BUCUREȘTI aferente înregistrării la ASF a majorării capitalului social al acestei societăţi.

Ca urmare a înregistrării unor schimbări de denumire, majorări sau reduceri de capital social, vânzări și cesiuni de acțiuni au fost aprobate modificări ale actelor constitutive pentru un număr de brokeri, societăți de asigurare și fonduri de pensii.

În cursul întâlnirii au mai fost aprobate numirea a patru persoane de conducere (preşedinţi de Consilii de administrație, vicepreședinți de Directorat, precum și alte poziţii cheie) pentru societăţi de asigurare, dar şi avizarea/reavizarea unui număr de 69 de agenţi de marketing pentru desfăşurarea activităţilor în cadrul fondurilor de pensii private, fiind totodată retrase avizele pentru un număr de 13 agenți de marketing.

În cadrul ședinței Consiliul a aprobat şi rapoartele rezultate în urma desfășurării acțiunilor de control pentru societățile: S.S.I.F. Estinvest S.A. (control periodic), S.S.I.F. Vienna Investment Trust S.A. – (control periodic), ALLIANZ – ȚIRIAC PENSII PRIVATE SOCIETATE DE ADMINISTRARE A FONDURILOR DE PENSII PRIVATE S.A. (control inopinat), APF – Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative S.A. și la Fondul de Pensii Facultative Pensia Mea  (control inopinat), Generali Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., în calitate de administrator al F.P.F. Stabil – (control inopinat).

Consiliul ASF se întrunește în fiecare zi de miercuri pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe. 

 

********

Despre ASF


Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituția care autorizează, reglementează, supraveghează și controlează entitățile care activează pe piața financiară non-bancară din România.

Înfiinţată în 2013 prin preluarea si reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (C.S.A.) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.), ASF contribuie la consolidarea unui cadru integrat de funcţionare şi supraveghere pe trei pieţe care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Mai multe informații puteți găsi pe www.asfromania.ro