Informare de presă - Decizii adoptate de către Consiliul ASF

Bucureşti, 06.02.2015 

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a aprobat, în data de 04.02.2015, două proiecte de normă care urmează să fie supuse consultării publice pe site-ul www.asfromania.ro, pentru o perioadă de 10 zile.

Primul proiect - ”Normă privind încheierea exercițiului financiar 2014 pentru societățile din domeniul asigurărilor” - are ca principale prevederi:

-          stabilirea termenelor de depunere a situațiilor financiare anuale/raportărilor contabile, precum și a situațiilor financiare consolidate;

-          includerea unor precizări despre operațiuni contabile care se vor efectua la încheierea exercițiului financiar;

-          actualizarea modelului formularelor referitoare la situațiile financiare/raportările contabile.

Ce de-al doilea proiect – ”Normă privind avizarea fondurilor mutuale pentru gestionarea unor riscuri în agricultură” - detaliază condițiile care trebuie îndeplinite de către solicitanți pe parcursul celor două etape de avizare (prealabilă și de funcționare).  Acestea se referă, în principal, la:

-          elemente minime obligatorii ale actului constitutiv și ale statutului asociației;

-          la cerințele de reputație și competență profesională pentru membrii Consiliului director, pentru cei ai Comitetului executiv, precum și pentru Directorul general;

-          obligația prezentării unui plan de activitate/afaceri pentru o perioadă de trei ani;

-          obligația de avea relații de colaborare/muncă cu cel puțin un actuar, în vederea dovedirii capacității de expertiză tehnică.

Proiectul de normă nu cuprinde prevederi referitoare la procesul de supraveghere de către ASF a acestor fonduri mutuale datorită modului atipic/diferit de organizare, funcționare și înregistrare în contabilitate, comparativ cu societățile de asigurare.

Totodată, în linie cu strategia ASF privind protecția consumatorului, Consiliul ASF a aprobat proiectul de ghid  ”RCA – Ghidul Consumatorului”. Acesta va fi publicat atât în varianta electronică, pentru a fi utilizat ca resursă online, cât și în variantă print, pentru a fi distribuit publicului larg.

Având drept motto ”Totul despre asigurarea auto RCA”, publicația conține o serie de informații și sfaturi utile privind încheierea polițelor de răspundere civilă auto.

De asemenea, au mai fost discutate subiecte care privesc activitatea de autorizare şi avizare/reavizare, rapoarte de control, precum şi materiale și documente privind activitatea internă a instituţiei.

Consiliul ASF se întrunește în fiecare zi de miercuri pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe. 

Despre ASF


Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituția care autorizează, reglementează, supraveghează și controlează entitățile care activează pe piața financiară non-bancară din România.

Înfiinţată în 2013 prin preluarea si reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (C.S.A.) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.), ASF contribuie la consolidarea unui cadru integrat de funcţionare şi supraveghere pe trei pieţe care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Mai multe informații puteți găsi pe 
www.asfromania.ro