Piata asigurarilor in primele 9 luni din 2006

Volumul primelor brute subscrise aferente contractelor de asigurare încheiate în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2006 a fost de 4.250,67 milioane lei, conform raportărilor transmise Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) de către societăţile de asigurare autorizate.
Din acest total, primele brute subscrise aferente contractelor de asigurări generale s-au cifrat la 3.439,39 milioane lei, în timp ce asigurările de viaţă au generat prime subscrise în sumă de 811,29 milioane lei.
Primele subscrise în primele trei trimestre din 2006, aferente ambelor categorii de asigurare, reprezintă 96% din volumul înregistrat în cursul întregului an 2005. În cazul categoriei de asigurări generale acest procent este de 102%, iar în cazul categoriei de asigurări de viaţă, de 78%.

La finele celui de-al treilea trimestru al anului în curs, erau în vigoare 14.160.400 de contracte de asigurare, din care 8.418.353 contracte de asigurări generale şi, respectiv, 5.742.047 contracte de asigurări de viaţă. Comparativ cu situaţia existentă la sfârşitul anului 2005, numărul total de contracte în vigoare la 30 septembrie 2006 era cu aproximativ 22% mai mare.
Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, doamna Angela Toncescu, a declarat: „Apreciem că evoluţia din primele trei trimestre a pieţei este una foarte bună şi susţine prognoza atingerii în acest an a unui nivel de circa 1,7% din Produsul Intern Brut”.
În perioada analizată, ca urmare a producerii riscurilor asigurate conform contractelor încheiate, societăţile de asigurare au plătit indemnizaţii în sumă totală de 1.826,69 milioane lei, din care 1.727,12 milioane lei aferente asigurărilor generale şi 99,57 milioane lei aferente asigurărilor de viaţă.
Raportat la total indemnizaţii plătite în cursul întregului an 2005, volumul înregistrat în primele trei trimestre ale anului curent reprezintă 104%.
Adiţional, pentru contractele de asigurări de viaţă care includ clauze privind posibilitatea de răscumpărare, societăţile de asigurare au plătit sume de răscumpărare în valoare totală de 114,05 milioane lei.
Din analiza pe clase de asigurare a rezultat că cele mai mari ponderi în total prime brute subscrise din asigurări generale sunt deţinute, în continuare, de: asigurările de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare (38,7%), asigurările de răspundere civilă auto (28,9%), asigurările de incediu şi calamităţi naturale (11,8%) şi asigurările de credite (8,4%). Deşi deţin o pondere relativ redusă, respectiv de 3%, s-a constatat că asigurările de daune la proprietăţi au înregistrat o dinamică accelerată, primele subscrise în primele trei trimestre la reprezentând deja peste 150% din totalul înregistrat la această clasă pe parcursul întregului an 2005.
În categoria asigurări de viaţă, cele mai mari ponderi sunt deţinute de clasa I - asigurările de viaţă, anuităţi şi asigurări suplimentare, cu o pondere de 61,9%, şi de clasa III – asigurări de viaţă şi anuităţi care sunt legate de fonduri de investiţii, cu o pondere de 36,2%.
Structura pe clase a indemnizaţiilor plătite este comparabilă cu cea a primelor subscrise, clasele menţionate mai sus deţinând cele mai mari ponderi.

„Deşi cifrele nu sunt de natură să ne îngrijoreze la acest moment, am remarcat o creştere puternică a daunalităţii la asigurările de credite. Dacă mă refer doar la indemnizaţiile plătite de societăţi în primele trei trimestre ale anului curent, acestea reprezintă deja mai mult de 140% din totalul înregistrat în 2005, în timp ce în cazul primelor subscrise acest raport este de doar 110%. Vom monitoriza foarte atent activitatea societăţilor de asigurare pe această linie de business, pentru a ne asigura că expunerile pe care şi le asumă sunt susţinute de capital sau de prime de asigurare suficiente”, a adăugat doamna Angela Toncescu.

8 noiembrie 2006