Investițiile în criptoactive presupun și riscuri mari

București, 12 ianuarie 2021 – Autoritatea de Supraveghere Financiară atrage atenția asupra faptului că tranzacțiile cu criptoactive, dar și investițiile în astfel de instrumente presupun riscuri ridicate, în contextul în care, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în România nu există legislație specifică în vigoare care să reglementeze asemenea operațiuni.

Comisia Europeană a publicat recent un proiect de regulament pentru piețele de criptoactive prin care dorește reglementarea acestora. Documentul definește tipurile de token-uri, care intră sub incidența regulamentului, și stabilește o serie de cerințe aplicabile emitenților de token-uri.

Alte capitole importante ale proiectului de regulament vizează condițiile de autorizare și de funcționare a furnizorilor de servicii de criptoactive, cerințele în materie de transparență și publicare de informații pentru emiterea de criptoactive și admiterea la tranzacționare a acestora, precum și interdicțiile și cerințele pentru prevenirea abuzului de piață în legătură cu criptoactivele.

Un aspect important de remarcat este faptul că regulamentul nu se aplică în cazul în care un criptoactiv este asimilat unui instrument financiar, așa cum sunt acestea definite de legislația în vigoare, și în cazul în care un criptoactiv este asimilat unei monede electronice, așa cum este aceasta definită în legislația în vigoare, precum și în alte situații bine definite.

Prin acest proiect de regulament, încă în dezbatere, se urmărește încurajarea inovației la nivelul UE prin eliminarea incertitudinilor cu privire la aceste piețe, clarificarea unor aspecte importante pentru bunul mers al piețelor de criptoactive și punerea bazelor unui cadru de dezvoltare uniform la nivelul Uniunii Europene.

De asemenea, în proiectul de regulament sunt menționate și detalii despre competențele conferite autorităților naționale, precum și cele conferite EBA și ESMA în materie de criptoactive.

La rândul său, Autoritatea de Supraveghere Financiară din Marea Britanie (FCA) a atras atenția asupra faptului că produsele de investiții și creditare legate de criptomonede înseamnă și riscuri foarte ridicate. Anunțul, făcut de Autoritatea din Marea Britanie, vine pe fondul unui episod subit de volatilitate care a avut loc pe piața criptomonedelor. Bitcoin și alte monede virtuale au scăzut subit luni, valoarea totală a pieței prăbușindu-se cu 170 miliarde de dolari, după perioade de creștere accelerată.    

FCA avertizează consumatorii, care preferă aceste tipuri de produse, că ar trebui să fie pregătiți să piardă toate sumele investite.

 

*********

Despre Autoritatea de Supraveghere Financiară

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.