Vaccinarea anti Covid19, un semnal pozitiv și pentru investitori

Lansarea programului de vaccinare la nivelul Uniunii Europene, care alimentează speranța de a pune capăt ” lockdown-urilor” ce au blocat economiile din întreaga lume, a consolidat apetitul la risc al investitorilor. Indicele DAX (13,908 puncte) al Germaniei a crescut la un nivel record, iar indicele MSCI Asia Pacific s-a apreciat la rândul său. Indicii Bursei de Valori București au avut evoluții pozitive pe termen foarte scurt  (o săptămână), iar creșterile înregistrate au fost între 1,68% (BET-FI) și 0,54% (BET, BET-TR și BETPlus).

Piețele bursiere din SUA s-au deschis, la începutul săptămânii, cu noi recorduri, fiind alimentate de euforia investitorilor ca urmare a aprobării de către Președintele Donald Trump a pachetului combinat de ajutor de 2,3 trilioane de dolari. Indicii S&P 500 (3,754 puncte), DJI (30,589 puncte) și Nasdaq Composite (12,973 puncte) au atins un maxime istorice.

Acord post-Brexit

După negocieri intense, Comisia Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord privind viitoarele relații între cele două părți, documentul urmând să intre în vigoare după expirarea tranziției post-Brexit la 1 ianuarie 2021. Acordul comercial și de cooperare este structurat în trei părți:

  • Acordul privind comerțul liber care acoperă atât comerțul cu bunuri și servicii cât și o arie largă de alte zone de interes pentru UE, cum ar fi: investițiile, competiția, ajutorul de stat, transparența taxelor, transportul aerian și rutier, energia și sustenabilitatea, pescuitul, protecția datelor și coordonarea securității sociale. Acordul prevede zero taxe vamale și zero cote pentru toate bunurile care respectă regulile de origine corespunzătoare;
  • Un nou parteneriat pentru securitatea cetățenilor care instituie un cadru pentru aplicarea legilor și cooperarea juridică în probleme penale și civile. Acesta recunoaște nevoia unei cooperări strânse între poliția națională și autoritățile juridice, în special pentru combaterea infracționalității transfrontaliere și a terorismului;
  • Un acord orizontal în materie de guvernanță prin care se oferă claritate cu privire la modul în care Acordul va fi implementat și controlat. Va fi creat un Consiliu al Parteneriatului Comun care se va asigura că Acordul este aplicat și interpretat corect.

Raportul săptămânal de tendințe și riscuri pe piețele financiare, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, reprezintă o radiografie a evoluției principalilor indicatori macroeconomici și a indicilor bursieri, la nivel local și global.

Mai multe detalii despre riscurile și tendințele săptămânii pe piețele financiare găsiți în ediția nr. 52/ 30.12.2020 - Raportul Tendințe și riscuri pe piețele financiare locale și internaționale, ce poate fi accesat AICI