ANUNȚ

 Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) a emis o declarație prin care atrage atenția investitorilor de retail asupra riscurilor legate de deciziile de tranzacționare bazate exclusiv pe schimbul de opinii, recomandări informale și partajarea de intenții de tranzacționare prin rețele de socializare și platformele online nereglementate.

Informațiile partajate prin intermediul platformelor sociale au generat, în unele cazuri, o volatilitate ridicată a prețurilor pe piețele financiare din SUA. Deși regulile și structurile de piață sunt diferite față de cele din Uniunea Europeană, nu se poate exclude posibilitatea apariției unor situații similare și pe piețele europene.

Prin urmare atragem atenția asupra următoarelor aspecte esențiale pentru investitori:

  • Necesitatea folosirii informațiilor de încredere pentru decizia de investiții;
  • O volatilitate mai mare a prețurilor poate însemna un risc mai mare de pierdere;
  • Atenție la riscul săvârșirii de abuzuri de piață: strategiile coordonate de a cumpăra și vinde în anumite condiții și la un anumit moment cu obiectivul de a crește prețul acțiunilor ar putea constitui abuz de piață.

Mai multe detalii pot fi găsite în comunicatele ESMA disponibile, in linkurile de mai jos:

https://www.esma.europa.eu/press-news/esma-news/esma-highlights-risks-retail-investors-social-mediadriven-%20share-trading)

https://www.esma.europa.eu/press-news/esma-news/steven-maijoor-delivers-statement-gamestop-econ-committee