Bucureşti, 8 iulie 2024 – Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis Ministerului Finanțelor, la începutul acestei luni, forma revizuită a proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, aprobată de Consiliul Autorității în ședința din data de 11 iunie 2024. Documentul poate fi consultat pe site-ul ASF – www.asfromania.ro.
Înainte de aprobarea de către Consiliul ASF, proiectul de lege a fost în consultare publică, a avut loc o dezbatere publică asupra acestuia la Ministerul Finanțelor (MF) și s-au desfășurat numeroase întâlniri de lucru cu formele asociative, iar Autoritatea a analizat toate observațiile primite.
Proiectul de lege va urma procesul de avizare și aprobare de către Guvern și, ulterior, dezbatere parlamentară. Acesta poate suferi, după caz, modificări și completări pe parcursul procesului derulat de către MF de avizare și aprobare.
Această inițiativă legislativă urmărește transpunerea în legislația națională a două directive europene și îndeplinirea unor obiective din Strategia națională privind dezvoltarea pieței de capital din România pentru perioada 2023-2026, reprezentând un pas crucial pentru consolidarea pieței de capital din România.
Printre cele mai importante modificări și completări aduse legislației privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață se numără:
- Simplificarea procedurilor și reducerea perioadei de timp necesar pentru atragerea de capital:
- Executarea unei hotărâri judecătorești de anulare sau constatare a nulității:
- Menținerea obligației de a întocmi și publica raportul trimestrial:
Textul proiectului de lege, în forma revizuită, poate fi consultat aici.
*********
Despre Autoritatea de Supraveghere Financiară
Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.