• Acasa Discursuri/ Prezentări/ Interviuri
  Interviu acordat de domnul Călin Rangu, directorul Direcției Relații Publice, Petiții și Educație Financiară din cadrul ASF, despre importanța protecției consumatorului, evoluția petițiilor și plata daunelor în anul 2019

Interviu acordat de domnul Călin Rangu, directorul Direcției Relații Publice, Petiții și Educație Financiară din cadrul ASF, despre importanța protecției consumatorului, evoluția petițiilor și plata daunelor în anul 2019

”În piața RCA, toți cei implicați trebuie să își reamintească de interesele consumatorului! Petițiile au crescut cu 143%, în 2019, iar nivelul daunelor în dispută depășește 20 milioane € ”

 

calin rangu

17.06.2020, Ziarul Gândul

 

Preambul

Conflictele dintre asigurători și service-uri trebuie rezolvate plecând de la interesul consumatorului și toți actorii din piața asigurărilor ar trebui să se pună la masa negocierilor și să găsească soluții care să fie exclusiv în interesul clienților, este de părere Călin Rangu, directorul Direcției Relații cu Publicul, Petiții și Educație Financiară din cadrul Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF). Conflictele de orgolii, presiunile și întârzierile la plata daunelor sunt cele care au adus României un nou infringement în legislația RCA.

Acum, Parlamentul trebuie să modifice din nou Legea RCA, pentru a „pune în legalitate” legea nu demult aprobată, conform normelor europene. În 2019, peste 25.000 de petiții au fost depuse la ASF, împotriva asigurătorilor, daunele restante ajungând la peste 20 de milioane de euro. „Dacă ar fi o creștere uniformă pe ansamblul pieței, variațiile față de medie ar fi mici și atunci ar fi in regulă. Când doar câteva societăți prezintă indicatori cu o valoare crescută, acolo poate fi o problemă și trebuie să intervenim cu mijloacele de supraveghere și control. Problemele pieței RCA țin mult de istoria ultimilor 10-20 de ani, de practici înrădăcinate, de o dispută continuă între unitățile reparatoare independente și asigurători, dispută în care consumatorul este prins de cele mai multe ori la mijloc.  Dar putem vorbi și de orgolii, de lipsa unei comunicări oneste între actorii implicați, care ar trebui să se pună la masă și să discute între ei până se lămuresc”, spune Călin Rangu

Piața RCA este din nou într-un moment tensionat, asta după ce legislația se modifică din nou, după ce Comisia Europeană a cerut modificarea legislației, și a deschis României o nouă procedură de infringement. Această situație a încins din nou spiritele între supraveghetor- ASF, asigurători și service-uri, fiecare făcând presiune pentru a-și apăra interesele. Singurul nereprezentat în acest proces este consumatorul, explică Călin Rangu. „Cred că principala problemă este că puțini  se pun în pantofii păgubitului, a omului simplu care are o problemă cauzată de un terț asigurat ce a produs un accident. Acel om simplu trebuie să scoată din buzunar câteva mii de lei pentru a readuce mașina la starea de dinaintea accidentului. El este interesat ca reparația să fie de calitate, într-un timp cât mai scurt, astfel încât activitatea de zi cu zi să nu îi fie afectată de lipsa îndelungată a autoturismului. Mai mult, în mod evident, păgubitul nu vrea să se împrumute  pentru efectuarea reparației. Din acest punct cred că ar trebui pornită o discuție onestă”, explică reprezentantul ASF.

Iar soluțiile le găsim în grădina vecinilor europeni. „Trebuie doar ca toții actorii implicați să se așeze la masă și să găsească împreună cele mai bune modalități de rezolvare a problemelor”, a adăugat Călin Rangu.

Spre exemplu, în Estonia tot procesul este integrat într-o platformă unică, unde sunt și asigurătorii, și service-urile, unde criteriile și timpii sunt clari, plățile se fac imediat. În Danemarca, totul se finalizează în maximum două zile. „Suntem departe de aceste țări, dar zecile de zile de așteptare până se finalizează sau se plătește un dosar, dacă se plătește, timpii petrecuți prin instanțe, nemulțumirile existente atât ale consumatorilor cât și ale părților implicate, trebuie clarificate și rezolvate”, explică reprezentantul ASF.

Potrivit datelor publicate pe site-ul ASF, numărul petițiilor depuse împotriva asigurătorilor a crescut și cu 482% în cazul unei companii, în 2019, față de 2018. În top 5 asigurători cu cele mai multe sesizări înregistrate în 2019 sunt:

 1. Euroins SA- cu 12.005 de petiții (în creștere cu 482,77% față de anul 2018),
 2. City Insurance SA- cu 4.607 de petiții (în creștere cu 159,40% față de anul 2018),
 3. Omniasig VIG SA- cu 870 de petiții (în creștere cu 37% față de 2018)
 4. Asirom VIG SA- cu 867 de petiții (în scădere cu 54% față de 2018)
 5. Groupama SA 370 (în creștere cu 122% față de 2018).

Gândul.ro: Ce rol și ce fel de sesizări rezolvă direcția pe care o conduceți în ASF?

 Călin Rangu: Direcția pe care o conduc este o primă interfață a ASF care analizează și soluționează o parte din problemele pe care le au consumatorii în raport cu entitățile supravegheate de Autoritate. Noi gestionăm tot fluxul de petiții – înregistrare, analiză, discuții cu societățile, redactarea și trimiterea răspunsurilor către consumatori, în termenul legal de 30-45 de zile.

Multe cazuri trebuie însă rezolvate cu mijloace specifice de supraveghere și control, iar din acest motiv analizele și informațiile noastre sunt trimise apoi sectoarelor ASF, în cazul de față sectorului de asigurări, care are rolul de constatare, supraveghere și control, de intervenție efectivă. Activitatea se bazează pe proceduri plecând de la Regulamentul de Organizare și Funcționare al ASF.  Tipurile principale de sesizări țin de:

 1. depășirea termenului legal de plată a despăgubirilor aferente dosarelor de daună deschise în baza contractelor RCA;
 2. neinformarea în termenul legal a persoanei păgubite cu privire la valoarea maximă de despăgubire;
 3. depășirea termenului legal pentru efectuarea constatărilor / reconstatărilor;
 4. neînregistrarea de către asigurători a tuturor documentelor aferente dosarelor de daună deschise în baza contractelor RCA;
 5. netransmiterea în termen a notificării de respingere a despăgubirii;
 6. netransmiterea în termen a ofertei de despăgubire;
 7. nerespectarea termenului de întocmire a procesului-verbal de constatare și/sau suplimentar de reconstatare;
 8. stabilirea valorii de piață de către asigurători, în cazul daunelor totale, fără a se ține seama de toate dotările vehiculelor în cauză;
 9. justificarea insuficientă a soluțiilor adoptate de către asigurători și comunicate A.S.F. pentru soluționarea petițiilor;
 10. neplata penalităților de întârziere odată cu plata despăgubirii.

 

Gândul.ro: Câte sesizări sunt înregistrate la ASF împotriva asigurătorilor, în 2019?

Călin Rangu: În anul 2019, conform raportului publicat pe site-ul ASF, pentru piața asigurărilor – reasigurărilor au fost primite în total 25.679 petiții, în creștere cu 143,43% față de numărul petițiilor înregistrate în anul 2018. Dintre acestea 20.837 petiții, care intră în sfera de competență a A.S.F, au fost înregistrate în mod unic pe petent, analizate și soluționate, ceea ce reprezintă o creștere cu 150,66% față de numărul petițiilor înregistrate în anul 2018. Aproximativ 60% dintre petițiile adresate ASF au fost soluționate în favoarea petentului, iar dintre acestea, 75% s-au finalizat prin plată, solicitările având legitimitate și cadru legal de soluționare.

Gândul.ro: De ce numărul mare de sesizări?

Călin Rangu: Fără doar și poate, numărul petițiilor are o semnificație, dar aceasta trebuie analizată într-un anumit context. Cred că mai important este să ne uităm și la anumiți indicatori pe care îi publică ASF. Nu e suficient să comparăm societățile după numărul absolut de petiții, deoarece unele au o pondere mai mare a polițelor RCA în portofoliu, iar altele dețin mai puține astfel de asigurări. Prin urmare, companiile care au un volum mai mare de vânzări pe segmentul RCA, e normal să aibă și mai multe petiții pe această linie de business.

Creșterea numărului de petiții în sine nu este neapărat un lucru rău. Consumatorii trebuie să își cunoască drepturile și să ne sesizeze atunci când consideră că acestea le sunt încălcate.  Prin campaniile  de educație financiară, pe care noi le derulăm din 2014 încoace, îi informăm pe consumatori atât cu privire la anumite clauze din contracte la care trebuie să fie atenți, dar și cu privire la drepturile pe care le au în raport cu societățile de asigurare. Îi încurajăm chiar să depună petiții dacă se consideră nedreptățiți.

Revenind la indicatorii despre care vă vorbeam, trebuie analizați cu atenție aceia care depășesc de câteva ori media pieței în ceea ce privește raportul dintre petițiile soluționate favorabil și numărul de daune avizate. Dacă ar fi o creștere uniformă pe ansamblul pieței, variațiile față de medie ar fi mici și atunci ar fi in regulă. Când doar câteva societăți prezintă indicatori cu o valoare crescută, acolo poate fi o problemă și trebuie să intervenim cu mijloacele de supraveghere și control.

Problemele pieței RCA țin mult de istoria ultimilor 10-20 de ani, de practici înrădăcinate, de o dispută continuă între unitățile reparatoare independente și asigurători, dispută în care consumatorul este prins de cele mai multe ori la mijloc.  Dar putem vorbi și de orgolii, de lipsa unei comunicări oneste între actorii implicați, care ar trebui să se pună la masă și să discute între ei până se lămuresc. Aceste aspecte au dus la tulburările majore din anii trecuți, la falimente, la impunerea unei ordonanțe de limitare a tarifelor la asiguratori, la apariția unei noi legi, la o anumită acalmie în 2017-2018. Apoi a apărut un infringement al UE asupra legii și, cu această ocazie, creșterea contestărilor de ambele părți etc.

Gândul.ro: Cine face sesizările? Clienții, service-urile?

Călin Rangu: Din punct de vedere al provenienței petițiilor înregistrate la A.S.F. în anul 2019, se evidențiază următoarele tipuri de petenți: 59,46% din numărul total al petițiilor au fost transmise de către persoane fizice, iar 40,54% au fost transmise de către persoane juridice.