Discurs al Președintelui ASF, domnul Nicu Marcu, la conferința Moldova-România: Capital Bridges, 13.09.2022

 

Excelențelor voastre - Doamnă Prim-Ministru, Domnule Prim-ministru

Domnule Președinte al Bursei de Valori București, doamnelor și domnilor,

În urmă cu doi ani de zile ne gândeam că România ar putea deveni un hub regional pentru piața de capital. Era o provocare, dar în același timp, chiar și noi eram sceptici cu privire la faptul că vom putea ajunge la acest deziderat. Însă dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în ultima perioadă, în ultimii doi ani, pe piața de capital, observăm că există șanse să ajungem în punctul despre care doar discutam. Bursa de Valori, conducerea BVB nu contenesc să ne surprindă în mod plăcut.

Mai spuneam, în urmă cu ceva timp, că în ultimul an s-au listat peste 20 de companii la BVB. Acum se fac demersurile pentru listarea, la București, a uneia dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova, MAIB.

Acestea sunt doar chestiuni care ne indică faptul că ar trebui să avem încredere în obiectivele noastre - și spun ale noastre pentru că obiectivele ASF sunt comune cu cele ale BVB.

Domnul Președinte și domnul Director general știu acest lucru pentru că, de-o bună perioadă de timp, lucrăm împreună pentru operaționalizarea Contrapărții Centrale, care este un al doilea obiectiv important pe care bursa și, implicit pentru piața financiară din România, îl au. Dați-mi voie să vă felicit. Nu putem să nu vă recunoaștem meritele pentru că au fost făcute eforturi deosebite, în toți acești ani, pentru a ajunge în acest moment.

Aș dori să vă spun că Autoritatea de Supraveghere Financiară a început o colaborare cu autorități din Republica Moldova, cu Banca Națională, cu Autoritatea de Supraveghere a pieței de capital, în vederea armonizării legislației din Republica Moldova cu legislația românească, astfel încât MAIB să fie listată într-un timp foarte scurt.

Colegii noștri (moldoveni) sunt de ieri în România, la ASF, au venit cu temele făcute și deja lucrăm împreună în acest sens. Nu va fi ușor, dar este datoria noastră să identificăm toate soluțiile, astfel încât lucrurile să se miște cât mai repede.

Pe zona de asigurări există un proiect de twinning la care ASF, împreună cu Banca Națională din România, cu ANPC, cu Banca Națională din Republica Moldova lucrează pentru armonizarea legislației, în așa fel încât Republica Moldova să își adapteze pachetul legislativ la cerințele europene de supraveghere. 

În acest sens, vreau să vă spun că domnul guvernator al Băncii Naționale din Republica Moldova va sosi în Romania și va veni la ASF pentru a stabili toți pașii de urmat în vederea încheierii, într-un timp cât mai scurt, a demersurilor pe care le facem.

Sper că rolul ASF, în relațiile cu partenerii din Republica Moldova, va fi unul eficient și în același timp vom avea rezultatele dorite. 

Nu vreau să intru prea mult în zona tehnică, dar vreau să îl felicit personal pe Radu Hanga, pentru că, alături de colegii săi, ne-a informat despre toate demersurile făcute. I-am transmis încă de la început că noi, ca Autoritate, chiar dacă avem doar rolul de supraveghetor și reglementator al piețelor, suntem alături de BVB, pentru că vrem să dezvoltăm, așa cum spunea și domnul Prim-ministru, rolul Bursei, care trebuie să fie foarte pregnant în dezvoltarea economiei României.

Trebuie să ajungem acolo încât să conștientizăm faptul că sursa de finanțare cea mai importantă pentru companiile din România vine dinspre piața bursieră. În prezent, acest lucru se simte mai timid. Aș vrea să felicit încă o dată și MAIB pentru că a acceptat să fie listată la BVB și să urez, în continuare succes conferinței. Vă mulțumesc!