A.S.F. testează tehnologia blockchain pentru îmbunătățirea fluxurilor de colectare și de raportare a datelor și informațiilor

București, 5 aprilie 2022 – Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F) și-a asumat, începând cu jumătatea anului 2020, un obiectiv important referitor la accelerarea digitalizării activității instituției pentru a veni atât în sprijinul entităților din piață, cât și al consumatorilor.

Un prim proiect dezvoltat în acest sens este implementarea portalului de autorizări, un instrument online care facilitează procesul de autorizare pe piața financiară non-bancară. Astfel, persoanele și entitățile care vor să depună un dosar în vederea autorizării nu mai sunt nevoite să se deplaseze la sediul Autorității, iar volumul de documentație letrică este diminuat. Prin implementarea acestui proiect au fost urmărite simplificarea și eficientizarea tuturor activităților de autorizare derulate de către A.S.F.

De asemenea, Autoritatea a derulat un proiect pilot de testare a tehnologiei blockchain cu scopul îmbunătățirii proceselor de lucru și reducerii volumului de date și informații prelucrate manual, în interacțiunea cu entitățile raportoare din piața de capital. În urma acestui demers, a fost constatat faptul că procesele de raportare și colectare de date, existente la nivelul instituției, pot fi îmbunătățite, digitalizate și securizate cu succes folosind tehnologia blockchain. Soluția informatică dezvoltată are drept scop reformarea modului de lucru în cadrul A.S.F., reinventarea strategică a proceselor interne ale instituției, precum și eficientizarea semnificativă a colaborării și a comunicării inter-instituționale.

”Accelerarea procesului de digitalizare la nivelul activității Autorității de Supraveghere Financiară reprezintă unul dintre obiectivele majore ale instituției. În secolul XXI nu mai putem fi eficienți și nu mai putem răspunde prompt nevoilor pieței și ale cetățeanului dacă nu utilizăm tehnologia în tot ceea ce facem zi de zi. Digitalizarea îmbunătățește substanțial procesele de lucru și aduce beneficii cuantificabile pentru entitățile din piața financiară non-bancară și pentru consumatori”, a declarat domnul Nicu Marcu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară.

Tehnologia blockchain s-a evidențiat în ultimii ani printr-o serie de beneficii tehnice și conceptuale care se dovedesc a avea un impact major în ceea ce privește guvernarea interacțiunii utilizatorilor și organizațiilor cu produsele software și securitatea datelor pe care aceștia le operează.

Beneficiile potențiale ale blockchain-ului se referă la îmbunătățirea transparenței și trasabilității tranzacțiilor, creșterea nivelului de încredere a participanților într-o anumită piață, întărirea conformității cu reglementările, dar și reducerea costurilor de tranzacție între părți, prin eliminarea necesității de a deține documente pe suport de hârtie. Totodată, această tehnologie consolidează imuabilitatea și securitatea datelor și funcționează ca un instrument de prevenție. Datorită acestor caracteristici, tehnologia blockchain ar putea promova un comportament responsabil în afaceri.

Tehnologiile inovative schimbă treptat interacțiunea cu piețele financiare, remodelează domenii, precum economia, finanțele, asigurările sau valorile mobiliare și modifică modul de raportare la acestea.

 

 

*********

Despre Autoritatea de Supraveghere Financiară

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.