ANUNȚ ESMA ( 13.04.2021)

 

REGULAMENTUL (UE) 2021/557 al Parlamentului European și al Consiliului din 31 martie 2021 de modificare a Regulamentului (UE) 2017/2402 de stabilire a unui cadru general privind securitizarea și de creare a unui cadru specific pentru securitizarea simplă, transparentă și standardizată care să faciliteze redresarea în urma crizei provocate de COVID-19 a fost publicat  în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 116/1 din data de 06.04.2021. Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

REGULAMENTUL (UE) 2021/558 al Parlamentului European și al Consiliului din 31 martie 2021 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 575/2013 cu privire la ajustări ale cadrului de securitizare în vederea sprijinirii redresării economice ca răspuns la criza provocată de COVID-19 a fost publicat  în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 116/25 din data de 06.04.2021. Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Articolul 1 punctele 2 și 4 din regulamentul European  se aplică de la 10 aprilie 2022.

În data de 09 aprilie 2021 ESMA a publicat pe site-ul acesteia template-urile intermediare pentru notificarea securitizărilor sintetice simple, transparente și standardizate (STS) urmare a publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Regulamentului (UE) 2021/557 (Regulamentul de modificare a Regulamentului privind securitizarea (SECR modificat). Template-urile intermediare permit inițiatorilor să notifice ESMA cu privire la securitizările sintetice care îndeplinesc criteriile STS. SECR modificat a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în data de 6 aprilie și a intrat în vigoare în data de 9 aprilie 2021.

SECR modificat extinde cadrul STS la securitizările sintetice. Ca și în cazul securitizărilor tradiționale, numai acele securitizări sintetice care îndeplinesc cerințele STS predefinite vor fi publicate pe site-ul web al ESMA.

Până la data aplicării standardelor tehnice de reglementare (RTS) care specifică conținutul și formatul notificărilor STS pentru securitizările sintetice, inițiatorii, în perioada intermediară, pot pune la dispoziția ESMA informațiile necesare în scris. ESMA pune la dispoziție, pe site-ul său web, template-urile intermediare pentru notificarea securitizărilor sintetice STS pe care inițiatorii le pot utiliza ( în mod voluntar) pentru a asigura coerența tuturor notificărilor STS.

Documentul menționat anterior poate fi consultat la adresa: https://www.esma.europa.eu/press-news/esma-news/esma-publishes-interim-templates-sts-synthetic-securitisation-notifications