Educația financiară pe scară largă, obiectiv fundamental pentru A.S.F.

București, 23 octombrie 2020 – Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, domnul Nicu Marcu, a declarat, în cadrul emisiunii Jurnalul de Seară, difuzată la postul Digi 24, marți 20 octombrie 2020, că educația financiară este una dintre misiunile fundamentale ale Autorității și un pilon important pentru dezvoltarea susținută a piețelor financiare non-bancare.

Una dintre consecințele gradului scăzut de educație financiară a populației este faptul că 99% dintre participanții la Pilonul II de pensii sunt repartizați în mod aleatoriu către un fond de pensii administrat privat.

”Este nevoie de o schimbare de paradigmă. Vom face campanii agresive de educație financiară, astfel încât cetățeanul, când ajunge la vârsta la care trebuie să cotizeze la Pilonul II, să aleagă în cunoștință de cauză fondul la care va participa”, a spus Președintele A.S.F.

Președintele Nicu Marcu a menționat că Autoritatea de Supraveghere Financiară va derula campanii de educație financiară și la nivelul companiilor din România pentru a le prezenta avantajele pensiilor ocupaționale, un produs nou pe piața pensiilor private

 ”Sunt discuții la nivel guvernamental pentru acordarea de facilități fiscale astfel încât angajatorul să agreeze la nivelul companiei acordarea de pensii ocupaționale. Vrem să fim pregătiți pentru momentul în care statul va da aceste facilități și să informăm din timp firmele cu privire la acest nou tip de pensii private”, a explicat Președintele Autorității de Supraveghere Financiară.

*****

Despre Autoritatea de Supraveghere Financiară

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.