Autoritatea de Supraveghere Financiară a concretizat primele acțiuni din proiectul S.T.E.A.M.

19 august 2014
 
Autoritatea de Supraveghere Financiară informează că a îndeplinit primele acțiuni asumate prin proiectul S.T.E.A.M., în scopul obținerii statutului de piață emergentă, ca parte a procesului de creștere a gradului de accesibilitate și atractivitate a pieței de capital românești.
 
Primele două acțiuni fac parte din setul de măsuri necesare separării conturilor de tranzacționare de conturile de custodie și decontare și au fost îndeplinite prin:
 
*      Modificarea Codului Depozitarului Central în vederea restricționării accesului direct al brokerilor la conturile de instrumente financiare ale clienților agenților custode;
*      Modificarea Codului Bursei de Valori București.
 
Modificările au fost concretizate prin deciziile nr. 1000 şi nr. 1001/12.08.2014 și asigură premizele legale derulării procesului de segregare a conturilor de tranzacționare de conturile de custodie și decontare (condiție expres prevăzută în raportul Morgan Stanley Capital International - MSCI).
 
Printre avantajele separării sistemelor de tranzacționare și post-tranzacționare (decontare) se numără:
 
a)      simplificarea procesului de tranzacționare pentru clienții agenților custode;
b)      creșterea vitezei de execuție a instrucțiunilor în sistemele BVB și Depozitarului Central și sporirea capacității de procesare a ambelor sisteme;
c)      condiții pentru listarea mai multor instrumente cu regim de cotare intensivă;
d)      eficientizarea procesului de decontare.
 
De asemenea, ca parte a obiectivului “Îmbunătățirea sistemului contabil a entităților reglementate și supravegheate de ASF - sectorul instrumentelor și investițiilor financiare (SIIF) - prin alinierea la Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)”, Autoritatea de Supraveghere Financiară a elaborat actul normativ care prevede obligația aplicării IFRS de către entitățile autorizate de ASF - SIIF (Instrucțiunea nr. 2/2014, publicată în Monitorul Oficial nr. 593 din 08.08.2014, detalii aici).
 
Proiectul S.T.E.A.M. a fost aprobat de către ASF în data de 6 august 2014 și reprezintă programul de reformă a pieței de capital românești în vederea obținerii statutului de piață emergentă în cel mult doi ani de la debutul planului de acțiune.
 
Atingerea obiectivelor subsecvente programului va avea ca efect o creștere a accesibilității pieței de capital românești din partea investitorilor prin amplificarea dimensiunii pieței și a majorării lichidității, în scopul dezvoltării economice naționale.