Arhivă
Facebook LinkedIn

ASF flexibilizează cadrul de reglementare în cazul polițelor RCA

14.01.2015

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a hotărât astăzi modificarea Normei RCA nr. 23/2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipulează obligația asigurătorilor de a stabili tarife de primă RCA, astfel încât să fie acoperite toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Această prevedere a fost adesea invocată ca factor de stimulare a creșterii tarifelor.

Totodată, tarifele de primă nu vor putea fi modificate decât după minimum 6 luni (față de 12 luni anterior), cu excepția indexărilor sau a  modificărilor pe anumite categorii de riscuri (articolul 21, alineatul 5).

Amendamentele aduse Normei RCA nr.23/2014 vor intra în vigoare la data publicării acestora în Monitorul Oficial.

 “Este o primă măsură destinată normalizării situației în cazul tarifelor RCA; flexibilizăm cadrul de reglementare pentru a oferi  societăților de asigurare libertatea de a își optimiza portofoliile și de a atenua diferenţele mari existente în acest moment” a declarat dl. Mișu Negrițoiu, Președintele ASF.

Conform angajamentelor asumate față de Parlamentul României, Autoritatea de Supraveghere Financiară va prezenta, până la sfârșitul lunii februarie a acestui an, concluziile analizei cuprinzătoare pe care o efectuează pe segmentul polițelor RCA, precum și soluțiile pe care le consideră adecvate.