CEDAM
Facebook LinkedIn

Precizari referitoare la asigurarea de raspundere civila auto pentru 2002

S-a constatat ca Normele privind aplicarea Legii in domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule au primit unele interpretari diferentiate.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, direct implicata in reglementarea activitatii de asigurare si protectia asiguratilor, atrage atentia ca aplicarea acestor norme se va face strict in litera si spiritul Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, a tuturor celorlalte reglementari normative emise de CSA.

Astfel cum a fost adus la cunostinta societatilor de asigurare prin intermediul Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR), cu ocazia consultarilor avute, potrivit legii, anterior publicarii acestui act normativ, la determinarea cuantumului primelor aferente acestor asigurari obligatorii, s-a avut in vedere un nivel al cheltuielilor de contractare si administrare de cel mult 30% din primele de asigurare tarifare.

Depasirea acestui element de calcul al tarifului de prima va conduce la imposibilitatea constituirii fondului de asigurare destinat platii de despagubiri, precum si a rezervelor tehnice obligatorii prevazute de Legea nr. 32/2000 si de Normele date in aplicarea acesteia, abatere sanctionata de art. 39 din aceasta lege.

Atragem atentia, si pe aceasta cale, tuturor operatorilor din piata asigurarilor supusi supravegherii si controlului CSA, ca nu se va tolera nici o abatere de la prevederile legale enuntate mai sus, asigurandu-se astfel protectia adecvata celor prejudiciati prin accidente de autovehicule.