CEDAM
Facebook LinkedIn

Precizari referitoare la asigurarea de raspundere civila auto pentru 2002

Potrivit legislatiei in vigoare, reglementarea conditiilor de incheiere a asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru pagubele produse tertilor prin accidente de autovehicule (RCA) va fi realizata, incepind din acest an, de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, prin Norme, spre deosebire de anii anteriori, cand aceasta atributie revenea Guvernului.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a finalizat proiectul de Norme privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagubele produse tertilor prin accidente de autovehicule pentru anul 2002, acesta urmand sa fie transmis spre publicare la Monitorul Oficial in cursul saptaminii curente.

Conform hotararii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, tarifele de prima pentru acest tip de asigurare sunt mai mari, in medie, cu 27% decat nivelurile practicate pentru anul in curs, la rata inflatiei prognozata pentru anul viitor (22%) adaugandu-se 5 puncte procentuale (nivel determinat in functie de rezultatele inregistrate in 2001 de catre societatile de asigurare autorizate sa practice RCA). De asemenea, Consiliul CSA a stabilit ca suma asigurata va fi de 500 milioane lei pentru vatamari corporale, respectiv de 400 milioane lei pentru daune materiale.

In vederea protejarii asiguratilor, Consiliul CSA a decis introducerea, pentru prima data, a unui termen in care societatile de asigurare autorizate sa vanda RCA sunt obligate sa faca plata despagubirilor, si anume de 20 de zile de la data inchiderii dosarului de dauna. CSA a inclus si o serie de facilitati in cazul in care primele de RCA sunt platite integral in luna decembrie, dintre care cea mai importanta este reducerea cu 20% a primei in cazul pensionarilor. In cazul celorlalti detinatori de autovehicule, care platesc integral in decembrie, reducerea aplicata la prima este de 10%.

Prin aceleasi Norme, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a avut in vedere si protejarea societatilor de asigurare fata de eventualele incercari de fraudare, introducind obligativitatea ca asiguratorii autorizati pentru RCA sa incheie conventii de lucru cu cel putin 3 service-uri auto agreate (asiguratii fiind despagubiti numai la nivelul tarifelor practicate de cele 3 service-uri, daca doresc sa isi efectueze reparatiile la alte unitati).

De asemenea, conditiile de autorizare a societatilor care practica asigurari obligatorii vor fi mult mai stricte decat cele de pana acum si se refera, in principal, la: lichiditati, capital social, infrastructura si constituirea unei garantii de catre fiecare societate, asiguratorilor care nu respecta prevederile normelor urmand sa li se aplice toata gama de sanctiuni prevazute de Legea nr. 32/2000.

Totodata, reamintim detinatorilor de autovehicule ca, potrivit art. 64 din Legea nr. 136/1995, acestia au obligatia sa isi asigure autovehiculele pe care le detin sub sanctiunea unei amenzi cuprinsa intre 1 milion si 2 milioane lei si retinerea certificatului de inmatriculare pana la data prezentarii asigurarii.